IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure - Gravetat

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 35: Línia 35:
  
  
== Variació de la gravetat a la terra: ==
+
== Variació de la gravetat: ==
  
  
*'''Variació'''
+
*'''Variació a la terra'''
  
 
L’acceleració de la gravetat a la terra, al nivell del mar és d’uns 9,80665 m/s², però varia segons l’altura a la qual ens trobem.
 
L’acceleració de la gravetat a la terra, al nivell del mar és d’uns 9,80665 m/s², però varia segons l’altura a la qual ens trobem.
Línia 60: Línia 60:
 
[[Imatge:mapa1.jpg|right|thumb|http://www.apodcatala.com/imatges/0307/20030723/.gif Mapa GRACE]]
 
[[Imatge:mapa1.jpg|right|thumb|http://www.apodcatala.com/imatges/0307/20030723/.gif Mapa GRACE]]
  
== La gravetat als altres astres del sistema solar ==
+
 
 +
 
 +
*'''La gravetat als altres astres del sistema solar'''
  
 
La gravetat, no és igual en tots els astres del sistema solar. Seguidament us mostrem una taula on surten representades les gravetats dels astres del sistema solar, agafant com a referència la terra ('''9.8m/s<sup>2</sup> =1G''').  
 
La gravetat, no és igual en tots els astres del sistema solar. Seguidament us mostrem una taula on surten representades les gravetats dels astres del sistema solar, agafant com a referència la terra ('''9.8m/s<sup>2</sup> =1G''').  

Revisió de 23:22, 29 nov 2007

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · Crèdits


Gravetat segons ...

  • Issac Newton

La Llei de la Gravitació Universal de Newton estableix que la força que exerceix una partícula puntual amb massa M sobre una altra amb massa m és directament proporcional al producte de les masses i la constant gravitacional, i inversament proporcional al quadrat de la distància que les separa r.

Newton creia que la força gravitacional radiava igualment en totes les direccions del cos central. Newton reconeixia que aquest model gravitacional havia de prendre la forma d'una relació d'arrel quadrada invertida. Aquest model prediu que les òrbites d'objectes que envolten un cos central són seccions còniques. Molts d’anys d'observacions astronòmiques han sostingut aquesta tesi La relació que Newton va descobrir s'assembla a això:

   F = -G(m1m2/r^2)r

F és la força de la gravetat (en unitats referides com newtons), m1 i m2 són les masses de dos objectes (en quilograms); r és la distància que separa els centres de massa dels objectes i G és la "Constant Gravitacional". Aquesta relació és universal perquè tots els objectes de l'univers s'atreuen entre si d'acord a aquesta relació.


  • Einstein

Mentre que segons les idees de Galileu i Isaac Newton els esdeveniments es poden representar segons uns eixos de coordenades (s,t) , per un observador immòbil, mentre per un observador en moviment,es representen per (v',t') segons les equacions:

   S = S − v*t
   t=t

On s és la coordenada del espai, en la direcció del moviment, i t la del temps, amb la qual cosa es suposa que mentre el temps és universal per tots els observadors, la posició varia segons el temps.

Einstein per altra banda, suposa que no sols l'espai varia amb el moviemnt sinó que també ho fa el temps en relació a la velocitat.

Per tant, segons Einstein, la gravetat és una deformació del sistema de quatre dimensions (tres per l'espai, i una per el temps).

Representació gràfica de la distorció espai-temps segons Albert Einstein


Variació de la gravetat:

  • Variació a la terra

L’acceleració de la gravetat a la terra, al nivell del mar és d’uns 9,80665 m/s², però varia segons l’altura a la qual ens trobem. La gravetat de la terra és màxima a la superfície. A mesura que es puja, la distancia entre les dues masses afectades per l’atracció es major i la gravetat es menor. Quan ens endinsem a l’interior de la terra i deixem a d’alt la superfície, ja que cada vegada més part del planeta ens queda per sobre i menys per davall,amb això podem assegurar que al centre de la terra la gravetat es nul·la, perquè s’igualen les forces d’atracció entre els dos cossos. La gravetat encara té unes variacions més, la primera és que a causa de la forma ovalada que agafa la Terra per l’enfonsament dels pols nord i sud, podem dir que la gravetat augmenta amb la latitud, i la segona és per la rotació terrestre, produeix una acceleració centrifuga que agafa la seva potència màxima a l’equador i mínima als pols. Els valors de la gravetat a l’equador i als pols son:

g (equador)= 9,7803 m/s²

g (pols)= 9,8322 m/s²


  • Mapa GRACE

Per què en alguns llocs de la Terra la gravetat és més intensa que a d'altres llocs? De vegades no hi ha un motiu conegut. Per a comprendre millor la superfície de la Terra s'han utilitzat diferents satèl·lits, que es troben a diferents distancies anomenats GRACE, s'han utilitzat per a reproduir el millor mapa fet fins ara del camp gravitatori terrestre. Les zones que observem en aquest mapa, acolorides de vermell,ens indiquen àrees on la gravetat és lleugerament més intensa del que és habitual, i les àrees blaves mostren les regions on la gravetat es menys intensa, on una persona es podria sentir una mica més lleugera. La majoria d'irregularitats del mapa poden ser atribuïdes a les mateixes característiques de la superfície, com la Serralada de l'Atlàntic Nord i les Muntanyes de l'Himàlaia, però n'hi ha d'altres que poden estar relacionades amb les diferents densitats que hi ha a l'escorça.


  • La gravetat als altres astres del sistema solar

La gravetat, no és igual en tots els astres del sistema solar. Seguidament us mostrem una taula on surten representades les gravetats dels astres del sistema solar, agafant com a referència la terra (9.8m/s2 =1G).

Sistema solar


Planeta Gravetat
Sol 27,90 G
Mercuri 0,37 G
Venus 0,88 G
Terra 1,00 G
Urà 0,16 G
Lluna 0,16 G
Mart 0,38 G
Júpiter 2,64 G
Saturn 1,15 G
Neptú 1,22 G
Plutó 0,06 G
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines