IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure - Curiositats

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · CrèditsContingut

Curiositats

El descobriment de la llei de la gravetat

Isaac Newton

Era un dia qualsevol de l'any 1665 i Isaac Newton, un jove estudiant de l'universitat de Cambridge que per aquell temps encara era desconegut, es trobaba al jardí de la casa on havia nascut, a Woolsihorpe, quan, de cop, una poma va caure de l'arbre i li caigué de ple al cap.

Després d'això alguns diuen que es va trastocar, altres que aquest cop era tot el que necessitava per fer venir l'inspiració i altres que va entrar en una meditació profunda. El cas es que es va posar a raonar el perquè de que la poma caigués sobre la terra i no pasés el mateix amb la lluna. Tot el que pensà després el motivà per a començar a investigar fins a descubrir la llei de la gravetat.


Logotip antic d'Apple
Últim logotip d'Apple

Un fet curiós és que el logotip i el nom de l'empresa Apple ("poma" en anglès), empresa fundada en els anys 70, vénen d'aquesta anècdota. El logotip actual és una moderna silueta d'una poma mossegada però, en els inicis d'aquesta empresa, el logotip era una imatge bastant detallada d'Isaac Newton devall un pomer, amb la poma destacada gràcies a un efecte d'il·luminació, i amb lletres molt antigues que deien: "Apple Computer Co".
Sensació d'ingravetat

Actualment només es coneixen tres maneres d'experimentar la gravetat 0:

  • Primera:

Sortint del camp gravitatori terrestre.

  • Segona:

Mitjançant una caiguda lliure.

  • Tercera:

Viatjant al centre de la terra.

En el primer cas, necessitam una gran infraestructura per tal de poder alliberar-mos del camp gravitatori terrestre. En el segon cas, l'únic que hem de aconsguir es deixar-mos caure (tot i que el fragament en l'aire, i les relacions de distàncies, ens poden provocar una senssació de vèrtig en contrari de la sensassió d'ingravetat). Si aconseguisim endinsar-nos fins al centre de la terra obtindriem una senssació de gravetat 0 ja que no hi hauria cap massa per devall els nostres peus però tindriem una gran pressió provocada per totes les capes superiors.

Estació Espacial Internacional en orbita

Pareix que l'opció més vàlida és la segona. És la que experimenten els astronautes de l'Estació Espacial Internacional, els astronautes no es troben fora del camp gravitatori terrestre sinó que orbiten en ell.Per tant els astronàutes experimenten una caiguda lliure. Ja que la gravetat és una acceleració, si aquesta es ma


Per aconseguir aquesta senssació només necessitam una certa altura respecte a la superfície de la terra. Però hem d'estar aïllats de altres forces com la resistència de l'aire. Per això necessitem un espai tancat que experenti una caiguda lliure. Precisament això és el que fan vàries agències de viatges astronòmics.

Avió de la ESA un Airbus A-300 Zero-G, derivat del Airbus A-300 comercial.

L'espai tancat que ells utilitzen és un avió. D'aqueta manera aconseguiexen un aillament amb l'aire de l'exterior i en no tenir una referència de posició extarior dismuniex la senssació de vertigen. Per aconseguir una senssació de caiguda lliure utilitzen una maniobra especial, amb la qual, l'experimenten durant uns 30 segons.

Aquesta maniobra consisteix en realitzar una paràbola molt especial:

Vol.png

Explicació

Es parteix d'un vol horitzontal a una altitut de 7300m. Després l'avió accelera bruscament a 1.8g (18m/s^2)i començant a pujar amb una inclinació d'uns 45º durant uns 20 segons fins a arribar a 9500m. Llavors el pilot atura la propulsió i deixa caura l'avió amb l'atracció de la gravetat. En afectuar aquesta maniobra es produeix una paràbola. L'avió arriba a un límit d'altura 10000m, en els 25 segons en que es realitza la paràbola es produeix a l'interior de l'avió una senssació d'ingravetat. Una vegada realitzada aquesta maniobra el pilot torna a accelerar de nou a 1.8g (18m/s^2) aquesta vegada descendint a una inclinació de 45º graus fins que en arribar a 7300m estabilitza l'avió.


Forat Negre

Un Forat Negre és un cos celeste amb un camp gravitatori tan fort que ni tan sols la radiació electromagnètica pot escapar de la seva proximitat. El cos està envoltat per una frontera esfèrica, anomenada horitzó de successos, a través de la qual la llum pot entrar, però no pot sortir, pel que sembla ser completament negre.

Com es formen

Una estrella corrent conserva el seu tamany normal gràcies al equilibri entre una alevadíssima temperatura central i la gran atracció gravitatòria.Si aquest equilibri es romp o si l'estrella consumeix tota la seva energia atòmica es colapsa sobre si mateixa, es crea una implosió, l'astre es comprimeix en un sol punt.La seva força de gravetat augmenta amb la reducció del seu tamany. Arriba un moment que la força d'escapament és superior a la velocitat de la llum, llavors, es crea un forat negre.

Representació gràfica d'un forat negre segons la NASA
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines