IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · Crèdits


Contingut

Introducció

Hola a tots i totes, en aquesta pàgina trobareu diversa informació sobre la caiguda lliure i la gravetat. Nosaltres som el grup de 4t d’ESO que escollírem l’assignatura de física i química com a opcional per aquest curs. L’últim tema que estudiàrem, el moviment rectilini uniformement variat, contenia aquest concepte de la caiguda lliure i la gravetat. Vam aplicar el concepte de la gravetat per solucionar problemes sobre la caiguda lliure i ara l’objectiu d’aquest treball és aprofundir aquest concepte, bàsicament en elements teòrics: buscar definicions, la història, els investigadors, etc. Per tant, el resultat d’aquesta pàgina serà fruit de l’esforç de cada un de nosaltres i ens ajudarà a realitzar un treball en equip, informar-nos més d’aquest fenomen físic i finalment servir de font d’informació a altres persones que visitin aquesta pàgina.

La gravetat

La gravetat és la força d'atracció mútua que experimenten dos objectes amb massa. Es tracta d’una de les quatre forces fonamentals observades fins ara a la naturalesa: la força electromagnètica, la força nuclear feble, la força nuclear forta i la força de la gravetat.

La gravetat és la més important per al funcionament de l'Univers.

Les forces nuclears tan sols apareixen en el mon atòmic i subatòmic; la força electromagnètica és divideix, ja que existeixen dos tipus de càrrega (positiva i negativa); en canvi, la de la gravetat és la que causa el moviment de la Terra al voltant del Sol i que el Sol es mogui al voltant del centre de la Via Làctia. A part d'això, és la que menys entenen els físics moderns. Aquests aspiren a formular la Gran Teoria Unificada, on les quatre forces estiguin unides en un model físic que descrigui el comportament de l'univers com un tot. En aquest moment, la gravetat és la força que es resisteix a la unió.

Sempre s'ha dit que la gravetat ens atrau cap al centre de la Terra; però si analitzem detingudament la forma en què un objecte massiu "deforma" l’espai-temps que l'envolta arribarem a la conclusió que no és una força que ens atrau, sinó més bé una força que ens empeny cap al centre d’un cos massiu, en aquest cas la Terra. Per tant, hauríem de dir: “La gravetat és la força que empeny un objecte massiu cap al centre d’un altre de més massiu”.

La caiguda lliure

La caiguda lliure per definició és el moviment d'un cos abandonat, és dir, sense velocitat inicial i sotmès només al seu pes. Segons la llei de la caiguda dels cossos, en un mateix lloc i en absència de resistència de l'aire, tots els cossos que tenen el mateix moviment de caiguda lliure l'efectuen amb la mateixa acceleració g, sigui com sigui el cos de pesant. L'acceleració de la gravetat, és l’acceleració que experimenta un cos a les proximitats de la Terra, el seu valor és de 9.8 m/s2. Aquesta acceleració depèn de la massa de la Terra, del radi de la Terra i d’una constant universal G, que val:

     *G = 6,67 · 10-11 N·m2 / Kg2

L’expressió de l‘acceleració de la gravetat g és:

     *g = GMT/RT2
     *MT = massa de la Terra
     *RT = radi de la Terrafòrmules

V = V0 + g Δt

S = S0 + V0 Δt + ½ g Δt2

Vídeos de la gravetat

-Constants universals:la primera part del vídeo fa referència a la gravetat

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines