IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Introducció)
(mogut secció videos, definicions a cada apartat corresponent)
Línia 8: Línia 8:
 
Per tant, el resultat d’aquesta pàgina serà fruit de l’esforç de cada un de nosaltres i ens ajudarà a realitzar un treball en equip, informar-nos més d’aquest fenomen físic i finalment servir de font d’informació a  altres persones que visitin aquesta pàgina.
 
Per tant, el resultat d’aquesta pàgina serà fruit de l’esforç de cada un de nosaltres i ens ajudarà a realitzar un treball en equip, informar-nos més d’aquest fenomen físic i finalment servir de font d’informació a  altres persones que visitin aquesta pàgina.
  
== Què és ''la gravetat''? ==
 
  
La gravetat és '''la força d'atracció mútua que experimenten dos objectes amb massa'''. Es tracta d’una de les quatre forces fonamentals observades fins ara a la naturalesa: la ''força electromagnètica'', la ''força nuclear feble'', la ''força nuclear forta'' i la ''força de la gravetat''.
 
  
La gravetat és '''la més important per al funcionament de l'Univers'''.
 
  
A causa de la gravitació, exercida per la Terra o per un astre qualsevol sobre els cossos materials i que els fa caure amb una acceleració, anomenada acceleració de la gravetat, g, que es independentment de la seva massa. El valor g varia amb la distancia al centre de la Terra i localment també varia per la presència en el subsòl de materials de densitat apreciablement.
 
  
Les forces nuclears tan sols apareixen en el mon atòmic i subatòmic; la força electromagnètica és divideix, ja que existeixen dos tipus de càrrega (positiva i negativa); en canvi, la de la gravetat és la que '''causa el moviment de la Terra al voltant del Sol i que el Sol es mogui al voltant del centre de la Via Làctia'''. A part d'això, és la que menys entenen els físics moderns. Aquests aspiren a  formular la Gran Teoria Unificada, on les quatre forces estiguin unides en un model físic que descrigui el comportament de l'univers com un tot. En aquest moment, la gravetat és la força que es resisteix a la unió.
 
  
Sempre s'ha dit que la gravetat ens atrau cap al centre de la Terra; però si analitzem detingudament la forma en què un objecte massiu "deforma" l’espai-temps que l'envolta arribarem a la conclusió que no és una força que ens atrau, sinó més bé una força que ens empeny cap al centre d’un cos massiu, en aquest cas la Terra. Per tant, hauríem de dir: '''“La gravetat és la força que empeny un objecte massiu cap al centre d’un altre de més massiu”'''.
 
  
'''Camp gravitatori'''
 
 
És un camp de força vectorial que descriu l'acceleració de la gravetat a una regió de l'espai. Aisò permet calcular la força de la gravetat que afecta a qualsevol objecte situat a la regió estudiada. La definició la va fer Isaac Newton, però després Albert Einstein la va redefinir en l relativitat general.
 
 
La gravitació a la física de Newton és la primera aproximació. Aquí podem definir el camp gravitatori com la força per l'unitat  de mssa que experimentarà una partícula puntual davant la pesència d'una distribució de massa unitat.
 
El càlcul es pot fer mitajançant la Llei de la gravitacióuniversal de Newton, ja que el camp gravitatori al voltat d'una partícua ésun camp vectorial on acada punt de l'espai se li associa un vector de força de mòdu igual a la força que expeimentaria una partícula de massa elemental en aquell punt en presència de la partícula estudiada amb direcció cap a la partícula estudiada.
 
 
 
== La caiguda lliure ==
 
 
Sabem que si deixem caure un martell i una fulla de paper des d'una mateixa altura, el martell arribarà a primer al terra. Si arruguem el paper donant-li forma de bola s'observa que ambdós objectes arribaran al terra gairebé al mateix temps.
 
 
Va ser el cèlebre italià Galileu Galilei qui va rebatre la idea  d'Aristòtil al afirmar que, en absència de resistència d'aire, tots els objectes cauen amb una mateixa acceleració uniforme.
 
 
La caiguda lliure per definició és el moviment d'un cos abandonat, és dir, sense velocitat inicial i sotmès només al seu pes.
 
Segons la llei de la caiguda dels cossos, en un mateix lloc i en absència de resistència de l'aire, tots els cossos que tenen el mateix moviment de caiguda lliure l'efectuen amb la mateixa acceleració g, sigui com sigui el cos de pesant.
 
L'acceleració de la gravetat, és l’acceleració que experimenta un cos a les proximitats de la Terra, el seu valor és de 9.8 m/s2.
 
Aquesta acceleració depèn de la massa de la Terra, del radi de la Terra i d’una constant universal G, que val:
 
 
      *G = 6,67 · 10-11 N·m2 / Kg2
 
 
L’expressió de l‘acceleració de la gravetat g és:
 
 
      *g = GMT/RT2
 
      *MT = massa de la Terra
 
      *RT = radi de la Terra
 
 
 
 
 
'''fòrmules'''
 
 
V = V<sub>0</sub> + g Δt
 
 
S = S<sub>0</sub> + V<sub>0</sub> Δt + ½ g Δt<sup>2</sup>
 
 
==Vídeos de la gravetat==
 
 
-Constants universals:[http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=19340&p_ex=gravetat la primera part del vídeo fa referència a la gravetat]
 
  
 
[[Categoria:Gravetat]]
 
[[Categoria:Gravetat]]

Revisió de 21:05, 2 des 2007

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · Crèdits


Introducció

Hola a tots i totes, en aquesta pàgina trobareu diversa informació sobre la caiguda lliure i la gravetat. Nosaltres som el grup de 4t d’ESO que escollírem l’assignatura de física i química com a opcional per aquest curs. L’últim tema que estudiàrem, el moviment rectilini uniformement variat, contenia aquest concepte de la caiguda lliure i la gravetat. Vam aplicar el concepte de la gravetat per solucionar problemes sobre la caiguda lliure i ara l’objectiu d’aquest treball és aprofundir aquest concepte, bàsicament en elements teòrics: buscar definicions, la història, els investigadors, etc. Per tant, el resultat d’aquesta pàgina serà fruit de l’esforç de cada un de nosaltres i ens ajudarà a realitzar un treball en equip, informar-nos més d’aquest fenomen físic i finalment servir de font d’informació a altres persones que visitin aquesta pàgina.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines