IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Carrera Espacial

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

A finals del 1950, es va iniciar el Programa Sputnik. Aquest projecte de la Unió Soviètica, consistia una sèrie de missions espacials no tripulades per demostrar la viabilitat dels satèl·lits artificials en òrbita terrestre.

Spuntnik 1 fou el primer èxit d'aquest programa el 4 d'octubre de 1957 i a l’hora el primer satèl·lit artificial de la història a entrar en òrbita. Aquest, marcà l'inici de la carrera espacial, una competició informal entre Estats Units i la Unió Soviètica que va durar aproximadament des de 1957 a 1975 i va suposar l'esforç paral·lel entre ambdós països d'explorar l'espai exterior (amb satèl·lits artificials), d'enviar humans a l'espai i d'enviar un ésser humà a la Lluna.

Els primers satèl·lits es van utilitzar amb finalitats científiques, gairebé tots els posteriors al Sputnik 4, van ser vols de prova de naus Vostok o de diferents sondes interplanetàries sense tripulació. Tant 'Sputnik com l'Explorer 1 van ser llançats com a part de la participació d'ambdós països a l'Any Geofísic Internacional. L'Sputnik va ajudar a determinar la densitat de l'atmosfera superior i les dades de vol de l'Explorer 1 van dur al descobriment del cinturó de radiació de Van Allen per James Van Allen.

Encara que els objectis aconseguits per EEUU i la URSS van proporcionar molt orgull a les seves respectives nacions, el clima ideològic va assegurar que la carrera espacial continuaria almenys fins que el primer humà caminés sobre la Lluna. Abans de que això passés, va fer falta que naus sense tripular explorèssin primer la Lluna mitjançant fotografies.

Desprès d'enviar animals a les darreres missions espacials, s'atreviren amb els homes. Yuri Gagarin es va convertir en el primer cosmonauta quan entrà, de manera exitosa, en òrbita a bord de la nau russa Vostok 1 el 12 d'abril de 1961. La soviètica Valentina Tereshkova es va convertir en la primera dona de l'espai el 16 de juny de 1963 en la Vostok 6.

Les primeres passes ja s'havien donat. Es passà al programa Apol·lo i desprès de successives aproximacions i estades majors a l'espai, finalment el 16 de juliol de 1969 l'Apol·lo 11 duria a terme el repte. Després de cinc dies en l'espai, Neil Armstrong i Buzz Aldrin estaven fascinats i el nord-americà trepitjà per primera vegada la Lluna. Els nord-americans van afirmar que ja que havien estat els primers a posar un home sobre la lluna, havien guanyat aquesta cursa no oficial. Mentrestant, els científics soviètics van seguir endavant amb els seus propis projectes, però no van admetre la derrota.

EL programa Sputnik

 • L'Sputnik 1 va ser enlairat amb el coet R-7. El cap d'enginyers encarregats de la construcció de l'Sputnik 1 fou Sergei Korolev. L’Sputnik 1 era una esfera d’alumini, de 58 cm de diàmetre i uns 83 quilograms de pes, que portava quatre antenes de 2,4 i 2,9 metres de longitud. La font d’energia i els instruments de mesura que portava estaven allotjats en una càpsula que també contenia una emissora de ràdio que emetia a 20,007 i 40,002 MHz i que enviava dades a la Terra sobre la temperatura dins i fora de l’esfera.
Imatge de la cabina interior de l'Sputnik 1
 • L'Sputnik 2 es va llançar un mes després, el 3 de novembre de 1957, duent a bord al primer passatger viu, la petita gossa Laika. Els plans de la missió no proporcionaven un retorn segur de la nau espacial o el seu passatger, fent de Laika la primera víctima de l'espai.
 • El president dels Estats Units va ordenar d’accelerar els preparatius per a contraatacar i demostrar que els soviètics no eren els únics a poder llançar objectes a l'espai. Quatre mesos després de l’Sputnik els americans aconsegueixen llançar l'Explorer I, de mida més petita que l'Sputnik 1. També va accelerar la creació de la NASA (National Aeronautics and Space Administration) i un major increment de la inversió per part del govern d'EUA en la investigació i educació científiques.
 • El primer intent de llançar el Sputnik 3, el 3 de febrer de 1958 va ser fallit, però el segon el 15 de maig va ser satisfactori i va transportar una gran sèrie d'instruments per a investigació geofísica.
 • L'Sputnik 4 es va llançar el 15 de maig de 1960. Duia a bord un maniquí hominoide o dummy per a experimentar amb futurs vols tripulats.
 • L'Sputnik 5 va ser llançat el 19 d'agost de 1960 transportant a bord als gossos Belka i Strelka, 40 ratolins, 2 rates i una varietat de plantes. La nau va retornar a la Terra a l'endemà i tots els animals van ser recuperats sans.
 • L'Sputnik 6 va ser llançat l'1 de desembre del 1960 amb els gossos Pchelka i Mushka a bord, a més d'altres animals, plantes i insectes. La càpsula no va poder ser recuperada.
 • L'Sputnik 7 llançat el 4 de febrer de 1961
 • L'Sputnik 8 llançat 12 de febrer de 1961, fou el darrer satèl·lit del programa Sputnik.

El projecte Mercuri

els preparatius abans de llançar la capsula

Va ser el primer programa espacial tripulat dels Estats Units, de 1961 a 1963. El Projecte Mercuri va començar el 7 d'octubre de 1958, un any i tres dies després de que els soviètics enviàsin el primer satèl·lit a l'espai, l’Sputnik 1. Aquest projecte va ser la resposta de la NASA davant el lideratge de la Unió Soviètica, enfrontada als Estats Units durant la Guerra Freda.


Els inicis

esquema general de la capsula mercuri

Durant el programa Mercuri, els enginyers nord-americans es van veure pressionats davant els desafiaments que implicaven la construcció d'una nau segura que permetés a un astronauta arribar fins a l'òrbita terrestre sense ser destruït per les grans velocitats que això implicava. Una altra font de preocupacions eren les situacions extremes pròpies de l'ambient espacial: el buit, les brusques fluctuacions de temperatura i la recent descoberta radiació de l'espai. Tot això es complicava més si cap per la necessitat de realitzar una reentrada a l'atmosfera a alta velocitat i protegir a l'astronauta de les altes temperatures de reentrada mitjançant l'ús d'escuts de protecció tèrmica.


La càpsula mercuri

esboç de la càpsula realitzat per la NASA

El resultat va ser la creació d'un vehicle de forma balística sense ales que faria la seva reentrada a l'atmosfera protegit d'un escut tèrmic que es cremaria durant aquesta etapa. Les càpsules Mercuri van utilitzar dos tipus de coets llançadors:

 • Els primers vols suborbitals van ser llançats per coets Redstone.
 • Per als vols orbitals, les càpsules van ser llançades amb els Atlas-D, uns coets modificats a partir d'un míssil balístic. La seva coberta d'acer era molt prima per a estalviar pes, pel que l'estabilitat estructural la hi proporcionava la pressió del combustible interior.

Les missions Mercuri

Els primers nord-americans a ser escollits per als vols espacials van ser seleccionats d'un grup major de 110 pilots militars triats per la seva experiència en vols de prova i perquè reunien les característiques físiques necessàries. En 1957 es van seleccionar 7 astronautes per a les missions Mercuri. Solament van volar 6 astronautes dels seleccionats, el 7é va ser apartat de la llista de vols a causa de un problema de cor. Tan mateix, La càpsula Mercuri era gran com per a permetre l'entrada de només un astronauta. Dintre de la càpsula havia 120 commutadors, 55 interruptors elèctrics, 30 fusibles i 35 palanques mecàniques.

Per a la seguretat de la càpsula els enginyers l'havien provat la primera vegada amb un Ximpanzé, i posteriorment van passar a fer una altra prova però en aquesta oportunitat amb un maniquí electrònic que respirava, el que li va permetre als científics determinar l'estabilitat de l'ambient intern de la nau. Una vegada acabada la fase d'experimentació i entrenament, el 5 de maig de 1961 Alan Shephard realitzava el primer vol suborbital nord-americà. Donat el lideratge soviètic en l'espai, el govern nord-americà va presentar al món aquest vol suborbital com un vol espacial. No seria fins a nou mesos més tard, el 20 de febrer de 1962 quan l'astronauta John Glenn es convertiria en el primer nord-americà en orbitar la Terra, repetint així la feta de Iuri Gagarin. La primera dona nord-americana en l'espai fou Sally Ride, 20 anys més tard que la dona soviètica.

Els sis vols de Mercuri van totalitzar 2 dies i 6 h de vol espacial i van permetre aprendre que no només els humans podien arribar a l'espai (com ja havien demostrat els soviètics) sinó que també la necessitat de la seva presència era imperativa per a l'èxit de les missions. Els enginyers nord-americans de terra van aprendre d'aquestes missions la necessitat d'utilitzar xarxes de comunicacions mundials que els permetessin mantenir un contacte constant amb els vols tripulats. L'últim vol d'una nau Mercuri va ser el del Mercuri Atlas 9 el 15 de maig de 1963. Una vegada finalitzat el projecte, s’anuncià la meta de dur un nord-americà a la Lluna i portar-lo de tornada.


Nom oficial Nau Data de llançament Vehícle de llançament Tripulació Objectius Resultat
Mercury Redstone 1 21 de novembre de 1960 Redstone Sense tripulació Primer intent del Programa Mercuri Fracàs
Mercury Redstone 1A 19 de desembre del 1960 Redstone Sense tripulació Primer vol suborbital dels estats units Éxit
Mercury Redstone 2 31 de gener del 1961 Redstone Ham el ximpancé Primer vol suborbital dels estats units amb un ésser viu Éxit
Mercury Redstone BD 24 de març de 1961 Redstone Sense tripulació Vol de proves Éxit
Mercury Redstone 3 Freedom 7 5 de maig de 1961 Redstone Alan B. Shephard Primer americà en un vol suborbital Éxit
Mercury Redstone 4 Liberty Bell 7 24 de juliol de 1961 Redstone Virgil I. Grissom Vol suborbital Éxit
Mercury Atlas 6 Friendship 7 20 de febrer de 1962 Atlas John Glenn Primer Americà en òrbita Èxit
Mercury Atlas 7 Aurora 7 24 de maig de 1962 Atlas Scott Carpenter Vol orbital i experiments científics Éxit
Mercury Atlas 8 Sigma 7 3 de'octubre de 1962 Atlas Walter Schirra vol orbital / primera comunicació per radio en viu Éxit
Mercury Atlas 9 Faith 7 15 de maig de 1963 Atlas Gordon Cooper Vol orbital / prova de duració i experiments Éxit


L'equip humà

Els primers nord-americans en ser escollits per als vols espacials van ser seleccionats d'un grup major de 110 pilots militars elegits per la seva experiència en vols de prova i perquè reunien les característiques físiques necessàries. El 1957 es van seleccionar 7 astronautes per a les missions Mercury:

els set Mercuri
 • Alan B. Shephard.
 • Virgil I. Grissom.
 • Gordon Cooper.
 • Walter Schirra.
 • Deke Slayton. (apartat del projecte per una afecció cardíaca)
 • John Glenn.
 • Scott Carpenter.

Només van volar 6 dels 7 astronautes seleccionats. Deke Slayton va ser enretirat de la llista de vols a causa d'un problema de cor. Slayton va continuar en el programa espacial com a controlador de missió fins a 1975. El primer vol va ser el de Alan Shephard a bord de la Freedom 7, els astronautes anomenaven les seves pròpies naus i tots ho van fer agregant a l’acabament "7" en reconeixement del grup original de 7 "astronautes". La càpsula Mercury era prou gran com per permetre l'entrada de només un astronauta.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines