IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Gravetat

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

2010: The Year We Make Contact

Gravetat · Júpiter · A l'espai · Comunicació · Curiositats


Contingut

Si.pngExactituds

Punt de Lagrange

Diagrama que mostra els cinc punts de Lagrange en un sistema de dos cossos de massa molt diferent (per exemple Júpiter i Io). En un sistema així, L3-L5 sembla que giren en la mateixa òrbita que el segon cos, encara que de fet ho fa lleugerament més allunyat del primer.

En un moment donat de la pel.lícula, es diu que la Discovery es troba situada en el punt de Lagrange entre Júpiter i Io. Però què és el punt de Lagrange?

Un punt de Lagrange (Punt L o punt de libració) és qualsevol de les cinc posicions de l'espai respecte a dos cossos en que un tercer, afectat només per la gravetat, pot estar estacionari respecte als altres dos. Foren calculats per primera vegada pel físic francès Joseph Louis Lagrange i habitualment es simbolitzen amb L1, L2, L3, L4 i L5. Dit d'altra forma, els punts de Lagrange són les solucions estacionàries del problema dels tres cossos restringits. Per exemple, donats dos cossos massius en òrbites circulars al voltant del seu centre de masses, existeixen cinc posicions en l'espai en les quals es pot situar un tercer cos, de massa negligible, de forma que mantingui la seva posició respecte als dos cossos més massius. El punt de la pel•lícula es un L1, la Discovery es troba entre Júpiter i Ío, que son de massa més gran. En aquests punts s'equilibren les forces reals (gravitatòria) i fictícies (centrífuga) sobre el tercer cos, de manera que la força total sobre ell és zero. [1]

Si bé aquests enfrontaments no van arribar a desencadenar una Guerra Mundial, l'entitat i la gravetat dels conflictes econòmics, polítics i ideològics compromesos, van marcar significativament gran part de la història de la segona meitat del segle XX. Les dues superpotències desitjaven implantar el seu model de govern en tot el planeta. La Guerra Freda va afavorir l'espionatge, les curses espacial i armamentista així com diversos conflictes armats de baixa intensitat (per oposició al possible enfrontament total entre els dos blocs). Aquest enfrontament va tenir lloc als nivells polític, ideològic, econòmic, tecnològic, militar i informatiu.

Menjar a l'espai

L'aliment espacial és el que s'empra per a la nutrició dels astronautes en les missions tripulades a l'espai. Fonamentalment es tracta d'aliments bàsics que compleixen les necessitats nutritives mitjanes dels astronautes. La popularitat dels aliments deshidratats a finals del segle XX era, en part, per mor de l'era espacial, encara que avui dia ja no és així. L'objectiu de l'alimentació espacial és poder oferir aliments als astronautes que cobreixin les seves necessitats biològiques d'energia, alhora que resultin tan agradables com poden ser-ho a la terra. Les millores en l'alimentació espacial s'han realitzat durant la darrera part del segle XX.

Els aliments preparats per a l'espai s'han de dissenyar amb requisits especials. Per exemple, en condicions de microgravetat, alguns aliments deixen miques, o les begudes deixen gotes que poden flotar a la cabina i poden danyar els equips. Per això, tant a la pel·lícula com a la vida real els astronautes beuen amb una canyeta i els aliments son bàsicament sòlids (es podria dir que són com puré ). Els aliments espacials es preparen i es serveixen de forma molt similar als MRE (Meal, Ready-to-Eat). [2]

No.pngInexactituds

Gravetat a les naus

La nau Leonov presenta un disseny completament diferent al de la Discovery. Mentre que la Discovery és allargada i estreta, la Leonov presenta un disseny molt repetitiu al de les pel·lícules dels 80'. La seva estructura està formada per blocs units entre ells i que la constitueixen.
La rotació de la Leonov

Parlant ja de la gravetat de les naus, la Leonov té un cos central rotatori que genera gravetat artificial. Durant el transcurs de la pel·lícula es pot apreciar com a l'interior de la nau hi ha gravetat artificial creada per una part d'aquesta que es troba en rotació. Però ja a punt d'acabar el film apareixen diversos personatges amb botes espacials, aquest fet es pot interpretar com una incongruència del guió, al igual que més aspectes que seran comentats més endavant, però també podria ser que sols hi hagués gravetat en habitacions concretes, no queda clar al veure la pel·lícula.[3]

Gravetat artificial

La nau Leonov roda parcialment, per això podem dir que la força centrípeta tan sols s'aplica a aquesta part i a les altres no hi ha gravetat i han d'utilitzar grip shoes, sinó, és una incoherència. en canvi, la nau Discovery roda sencera sobre si mateixa, per això, hi hauria d'haver gravetat per tota la nau, però no; es veu que igualment a la primera pel·lícula encara utilitzen grip shoes i podríem dir que és una incoherència. A més a més, al final de la pel·lícula, l'enginyer nord-americà i un rus estabilitzen la Discovery i deixa de fer voltes, i aquest fet passa a ser il·lògic.

Degut a la voltes que fan les naus, veiem la presència de la gravetat. La gravetat és una força, que per tant podem definir com a: F = m * a. En el cas de la gravetat terrestre, l'acceleració seria de 9,81m/s2. Aquesta gravetat és present perquè intervé el que anomenem Força Centrípeta.
Esquema de la força centrípeta
[4]

Tal com diu el principi d'acció i reacció d'acció i reacció, si sobre un cos hi actua una força, aquest cos exerceix una força igual però en sentit contrari. Per això la força centrípeta fa força cap endins. Un exemple de força centrípeta seria: Lligam una pilota amb una corda i la feim girar en cercle a velocitat angular velocitat angular constant. La pilota es mou en una trajectòria circular perquè la corda exerceix sobre ella una força centrípeta.[5] La pilota encara té una atracció gravitatòria, però és manté a l'aire gràcies a aquesta força centrípeta. D'aquesta mateixa manera també es pot crear gravetat a l'espai. La força centrípeta no s'ha de confondre amb la força centrífuga, que és una força "imaginària" que serveix per explicar, de manera més senzilla, les aplicacions de la força centrípeta. A la pel·lícula, la força del moviment circular de la nau produeix una inèrcia, que "atreu" les persones cap als costats de la nau, donant així una sensació de gravetat. La gravetat de la base és similar a la terrestre 9,81m/s2 i d'aquesta manera els tripulants i passatgers no troben dificultat a l'hora de caminar.[6] Anem a veure-ho gràficament: Una nau que té un radi (R) gira sobre el seu eix amb una velocitat angular constant (ω). Un cos, per exemple una persona, de massa determinada (m) situat a la paret de la nau experimenta una força centrípeta ja que:
Fc = m * w2 * R

Bolígraf flotant

La força d'acceleració de la gravetat que es crea, la qual és similar a la terrestres, és la força per unitat de massa en cada punt. La fórmula és:
 a = \frac{F}{m} = w^2 R

Conclusions: El guió és incongruent i no es pot saber si hi ha gravetat o no, ja que quan la Discovery s'estabilitza ja no hi hauria d'haver gravetat, però no és veu cap díferencia. En el cas de la nau Leonov gira només una part, per tant és podria deduir que només hi ha gravetat a certs punts de la nau, però no s'explica en cap moment ni es veu diferència, sembla que hi hagi gravetat per tota la nau, però tot i així hi ha escenes, per exemple les del whisky, on beuen la beguda amb canyeta perquè aquest liquid no es dispersi per la sala, o la del bolígraf que queda flotant que dona a entendre que no hi ha gravetat, i després trobam zones on podria haver-hi gravetat, gracies a imatges on es poden observar que sempre hi ha papers per damunt la taula i que aquests no es mantenen a l'aire ja que pareix que s'exerceix una pressió cap al terra, o també molts de tripulants duen gorra i no s'enlaira "flotant" per la nau.

Referències

  1. Punt de LagrangeAixò és un enllaç a una pàgina web en català
  2. Menjar a l'espaiAixò és un enllaç a una pàgina web en castellà
  3. Blog de naus espacialsAixò és un enllaç a una pàgina web en castellà
  4. Gravetat LeonovAixò és un enllaç a una pàgina web en anglès
  5. Acció ReaccióAixò és un enllaç a una pàgina web en català
  6. Gravetat artificialAixò és un enllaç a una pàgina web en anglès
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines