IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Firefox

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Què és?

Firefox.jpg

És un navegador web multiplataforma. Es basa en el motor XULRunner, utilitzant es llenguatge XUL i és un software lliure. Durant la seva creació fou conegut amb el nom de Phoenix i Firebird.

Es desemvolupà a partir del codi Mozilla amb el fi de tenir una versió independent de Mozilla Application Suite, més petita, ràpida i amb noves característiques a la navegació.

Dave Hyatt i Blake Ross vàren començar a treballar en el projecte que es va convertir en el Firefox com una branca experimental del projecte Mozilla. Tenien la impressió que les exigències derivades del patrocini per part de Netscape i desenvolupament del projecte més enfocat als propis desenvolupadors que als usuaris restava utilitat al navegador Mozilla. A més pensàven que el programari Mozilla era excessivament gran i complex, pel que van crear una versió simplificada del component navegador de la Suite Mozilla, conegut inicialment com a Phoenix, amb la intenció de poder rellevar en algun moment a la Suite. Actualment el desenvolupador en cap del Firefox és en Ben Goodger.

Altres aplicacions

  • Mozilla Thunderbird: És un gestor de correu lliure i gratuït d'execució ràpida i que consumeix menys recursos que altres alternatives, basat en el codi desenvolupat dins el projecte Mozilla. Té una gran quantitat d'opcions de personalització i incorpora: llibreta d'adreces personal, cerca de missatges, filtres de missatges, gestió de correu brossa amb auto-aprenentatge, etc.
  • Nvu: És un editor de pàgines web WYSIWYG multiplataforma basat en el Mozilla Composer, però d'execusió independent. Aquest editor facilita el desenvolupament de pàgines web, gràcies a les diferents visualitzacions disponibles que ofereix. També inclou: gestió de treballs mitjançant projectes, client FTP integrat per pujar la pàgina directament des de Nvu, soport per tots els elements típics (marcs, formularis, taules...), etc.
  • Mozilla Sunbird: És una versió independent del calendari de Mozilla. Té un diseny senzill, amb varies possibilitats de visualització i et permet gestionar la teva vida personal i laboral: programació de feines, cites, aniversaris i altres, calendari amb alarmes, etc. Una de les possibilitats més interessants que ofereix és la possibilitat de gestionar un calendari compartit per un grup de persones.

Per a descarregar

De SoftCatalà:

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines