IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Energia elèctrica

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Electricitat
Alumnes: Maria Aparicio,Carme March,Julià Vaquer i Agnès Garcias
Introducció | El corrent elèctric | Aïllants i conductors | La llei d'Ohm | L'efecte Joule | Energia elèctrica | Els circuits elèctrics | Glossari de Termes i Fonts d'informació

Contingut

L'electricitat

llamp
L'electricitat és un fenomen d'origen electromagnètic. L'electricitat, o càrrega elèctrica, és una propietat de la matèria que es conserva. Hi ha dos tipus de càrrega elèctrica: positiva i negativa. Càrregues del mateix signe es repel·len, mentre que càrregues de signe oposat s'atreuen. Entre els cossos carregats apareixen forces perceptibles, molt més grans que les produïdes per l'atracció gravitatòria. La magnitud de la força d'atracció (càrrega diferent) o repulsió (mateixa càrrega) ve donada per la Llei de Coulomb.


Història

Àmbar dur
  • L'any 585 a.C., Tales de Mileto va fer el descobrimient dels principis de l'electricitat i el fenòmen de l'electricitat electroestàtica, en descobrir l'àmbar. L'àmbar és una resina d'arbre que, un cop dura, se la pot magnetitzar fregant-la.

Milers d'anys després, al 1660 el metge i físic anglès William Gilbert qui va estudiar aquests efectes, i prenent la paraula grega elektron (ámbar), anomenar a aquestes substàncies elèctriques. Tractant-se d'un efecte pel que sembla estable, tret que l'hi pertorbés acabar denominant-se electricitat estàtica.


màquina d'electricitat estàtica
  • Al 1269, l'enginyer Pedro Peregrinus va descobrir que un imant tenia pols. Aquesta circumstància el va portar a trobar la manera d'aconseguir una brúixola perfecta, que seria adaptada a la navegació amb les conseqüents avantatges.


  • Otto von Gericke va construir la primera màquina d'electricitat estàtica a l'any 1650. Contava amb una bola de sofre que girava sobre el seu eix. Fregant-la amb una franel, va poder produir electricitat.

Al 1660 el metge i físic anglès William Gilbert qui va estudiar aquests efectes, i prenent la paraula grega elektron (ámbar), anomenar a aquestes substàncies elèctriques. Tractant-se d'un efecte pel que sembla estable, tret que l'hi pertorbés acabar denominant-se electricitat estàtica.

Ampolla de Leyden

Al 1745 es va construir la primera ampolla que podia acumular electricitat (ampolla de Leyden).

parallamps
  • Benjamin Franklin, el 1750 va publicar uns estudis que culminaren amb l'enunciat de les lleis de conservació de l'electricitat i la primera teoria dels fenòmens elèctrics, amb els quals inventà a posteriori el parallamps.  • Joseph Henry i Michael Faraday trobaren la manera de produir electricitat en quantitats enormes i, a partir de les seves troballes, aquesta força ha transformat el món, gràcies a la seva aplicació pràctica.


EL MAG QUE IL·LUMINÀ AL MÓN: A les tres del vespre del 4 de setembre de 1882, Thomas Alva Edison, es va embarcar en el que va anomenar "l'aventura més gran de la meva vida". Va posar en funcionament la primera central eléctrica de Nova York, al carrer Pearl, i 85 llars, botigues i oficines es van il·luminar sobtadament amb 400 bombetes incandescents.

Electricitat estàtica

Moix.jpg

La matèria està feta d'àtoms i aquests, de partícules subatòmiques carregades elèctricament. Aquestes partícules es troben o bé al nucli o bé a l'embolcall de l'àtom. Normalment, la matèria és neutre, ja que els àtoms que la constitueixen tenen el mateix nombre de partícules positives que de negatives (protons i neutrons).

L'electricitat estàtica no es crea, la seva aparició es deu a una distribució temporal i desigual d'electrons. La càrrega electrostàtica, neix quan dues superfícies en contacte es separen. En separar-se s'origina un desequilibri en la distribució de les càrregues que origina un camp electrostàtic. Un exemple d'aquesta explicació és: quan fraguem un bolígraf amb una peça de roba, aquest guanya electrons i queda lleugerement càrregat negativament, els trossos de paper, pel fet de que els hem manipulat perden electrons i queden carregats positivament. D'aquesta manera, el bolígraf i el paper tenen càrregues de diferent signe i s'atreuen.

Producció d'energia elèctrica

L'energia elèctrica es produeix en els generadors. Un generador és una màquina destinada a transformar l'energia mecànica en elèctrica. Aquesta transformació s'aconsegueix per l'acció d'un camp magnètic sobre els conductors elèctrics disposats sobre una armadura (o estator). Hi ha dos tipus de generadors:

pila elèctrica

-El de la pila elèctrica: a l'interior de les piles hi ha substàncies químiques que reaccionen entre elles. Aquestes reaccions químiques produeixen energia elèctrica.

alternador
-L'alternador: a les centrals elèctriques el moviment d'una turbina es transmet a un alternador. Aquest dispositiu és el que produeix l'energia elèctrica.

Generadors elèctrics

generador elèctric
Un generador elèctric és tot aquell dispositiu capaç de mantenir una diferència de potencial elèctric entre dos dels seus punts, anomenats pols o borns. Els generadors elèctrics són màquines destinades a transformar l'energia mecànica en elèctrica. Aquesta transformació s'aconsegueix per l'acció d'un camp magnètic sobre els conductors elèctrics disposats sobre una armadura (denominada també estator). Si mecànicament es produeix un moviment relatiu entre els conductors i el camp, es genere una força electromotora.

Es classifiquen en dos tipus fonamentals:

  • Primaris: Els generadors primaris són aquells que converteixen en energia elèctrica l'energia d'una altra naturalesa o tipus que reben o de què disposen inicialment.
  • Secundaris: Alliberen una part de l'energia elèctrica que han rebut prèviament. S'agruparan els dispositius concrets conforme al procés físic que els serveix de fonament.


Fonts d'informació

Tornar a El corrent elèctric

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines