IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Discussió:Space Cowboys

De Matawiki
Revisió de 00:12, 20 feb 2007; Pgarau (Discussió | contribucions)
(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Començar l'article

Marc: He posat la majoria de punts que es poden tractar (en falten uns quants, ja els afegirem...) Del contingut que he posat podem modificar, canviar, eliminar...el que volgueu i trobeu millorable. Venga que ens esteim adormint i després no ens donarà temps a acabar-lo. --Lvives 20:07 8 feb, 2007 (CET)

Laura: Nins, he estat fent ara un poc de feina per aquí i no tenc ni idea de com s'han de possar ses fórmules. Hi ha es botonet aquest de s'arrel quadrada i tal per afegir-ne, però no m'ha anat bé. Al treball d'Apollo 13 no n'han possat cap osigui que tampoc puc fer un copiar pegar d'aquests... Si algú sap com fer-ho que ho digui, ho que ho faci i sino podem afegir un enllaç que vagi a una pàgina web feta per noltros, però res de l'altre món, un space per exemple i penjar allà sa fórmula (com una foto), que això si que ho sabem fer. Ale pos, espabileeeem!--Lguarda

Joana: no sé com se canvia s'índex, es que està un poc mal ordenat. Com se posen es punts i subpunts? Laura, jo he posat una fórmula, bé mitja, perquè no sé posar subzero o elevat a dos...

Miquel: si algú pogués millorar sa fórmula que he posat a lo de sa pilota i sa lluna, aniria bastant millor.

Agnès: Serra, jo estic intentat millorar lo de sa fórmula posant esquemes i explicant-la passa per passa. Joana, a jo me passa lo mateix que tu amb això de posar subzero i elevats. si colcú ho sap que ho canvïi i a la vegada que m'ho ensenyi, per favor.--Agarcias

Julià: nins!(i nines) mem que acab d'arribar! e ficat una foto de sa centrifuga... pero bueno... mem feim un punt de n'alan shepard¿? si el feim deimo que tenc un munt de informació! adeu i besos!

Agnès: aL·lots, necessit cualcú que m'ajudí amb es tema de posar imatges. Tenc un problema. Tenc totes ses imatges en guim per extensió i quan ho canvi no me va bé posar-les aquí a sa wiki. Ja sabeu GuaP@s!--Agarcias

Vilà: amem gent, que per lo de ses fórmules jo per es treball la vaig escriure a mà i després vaig posar-ne sa imatge. si voleu puc fer lo mateix amb ses d'aquí, perque fer-les amb word ja és complicat, imagin'at aquí... (en pau me va dir que quedava bé, a nes treball) Agnès, agnès, per lo des gimp, lo que has de fer és obrir sa imatge amb es programa que sigui i poses quardar como "esnomdesaimatge.jpg" així se pot obrir amb qualsevol programa. He afegit es procés de descompressió que feien es astronautes a sa cabina. Si trobau que no hi diu m'ho deis i ho esborr.Tvila

Vilà: no trobau que podríem posar una altra imatge per lo de "Aterratge: entrada a latmosfera? no ho sé, és que aquesta és sa de Apol·lo 13 modificada. Jo m'encarregaréde proposar-ne una altra i triam.

Pere: que algu llevi es recuadre de sa formula que he posat a satèlit rus--Pgarau 17:33 12 feb, 2007 (CET)

Marta: vols que llevi es recuadre q acabes de posar a lo des setèl·lit, pq?¿ no sta be?¿

Pere: hi ha sa formula i al voltant un recuadre. es recuadre sobra.

Pere: ei, mirau aixo de sa pilota de beisbol, hem posat que sa dona diu que a mig cami sa pilota se n'aniria cap a la lluna, però no haviem quedat que no se referia a la meitat exacte sinó que es referia a que era una distancia entre la terra i la lluna?

Agnès: Pere, deia que era la meitat. que jo ho vaig apuntar tota segura xD!

Miquel: http://www.edu365.cat/aulanet/comfuncionen/data/manm0m.htm a n'aquesta pagina web explica com funciona sa unitat de maniobra tripulada.

Joana: nins, això està molt mal organitzat.No? bé, jo ho col·locaré si no vos pareix bé ho tornm a canviar.

Marta Sbert: a veure, necessitaria que algú que en sabés poses sa formula des desplaçament de l'MRU a l'apartat "degradacio orbital del setèl·lit rus". És que jo hi he aportat una altra part però passa q no se com posar aquesta fórmula. (vos he deixat un espai perquè tengueu mes bo de fer trobar on l'heu de posar.

Marta Sbert: olvidau lo q vos he dit, ja ho he sabut fer.

Pere: ja esta fet lo des vocabulari, ara se tracta danar posant ses coses aixi fora de context de vocabulari que hi ha i també de nous perque sino queda molt pobre.

Julià: Hello!!!xD!! mem nins nines mirau lo de sa mochila i deis si ta be ok¿?! dw kisses!!

Pere: wei, no trobau que hauriem de trobar una altra imatge per lo de entrar a satmoesfera? es que aquesta es copiada de lany pasat.

Pere: ei, he vist que algu ha canviat sa imatge que hi havia a lo de descompresio. jo trop a nakesta no senten massa. quina preferiu voltros? si voleu se pot fer una mescla de ses 2

Carme: algu sap com llevar el quadre de: sense tenir en compte l'acceleració?, ho he estat intentant, però no se com se fa. QUe algu ho fasi.

Consells del professor

Unes quantes coses que podeu millorar:

 • Les dues darreres imatges (descompressió i reentrada a l'atmosfera) es poden fer molt millor.
 • La motxilla de passeig espacial. Estaria bé explicar com és en realitat. Una imatge i un esquema de funcionament ajudarien molt.
 • Les fórmules les podríeu posar amb el Mediawiki i així ens estalviaríem imatges (i quedaria millor). Això es refereix tant a Satèl·lit rus i a Pilota de beisbol a la lluna. Tutorial (aquí també explica com posar superíndexs i subíndexs).
 • Els noms dels subtítols s'haurien de millorar.
 • Esquematitzau algunes seccions. En mode text són massa llargues (per exemple Simulador centrífug i Aterratge: atravessar l'atmosfera). Sinó, almenys, mirau de no fer paràgrafs massa llargs.
 • Heu d'integrar Degradació orbital en l'article principal.
 • El format de la secció Pilota de beisbol a la lluna s'hauria de millorar.
 • Revisau faltes de mecanografia/ortografia (que n'hi ha). També estaria bé revisar la puntuació. Ah, i roçament no existeix en català.
 • El punt volat es fa amb les majúscules i el número 3.

Coses que no ha comentat ningú

 • En un moment de la pel·lícula (1 h 17 min), xerren del "punt sense retorn". Què significa això? En quin context ho diuen?
 • En un moment de la pel·lícula (1 h 26 min), surt el protagonista desactivant els míssils cap per avall. Té sentit això?

I de moment, això és tot. Ja teniu feina. Pau · Discussió 12:42 12 feb, 2007 (CET)

Dubtes

No en tenc perquè em de fer el calcul de l'acceleració que podria dur el satèl·lit si anigues amb un MRUA quan tan mateix no hi va i no ens proporciona gaire informació. Algú m'ho pot explicar? Jo sóc partidari de llevar-ho... PS: si voleu el que podem fer és un apartat de vocabulari en ves de anar posant la paraula amb asterisc i contestant immediatament després.--Lvives 22:42 12 feb, 2007 (CET)

Pere: primer, qui xerra? Ho hem posat perque diu que es satelit baixa no se quant cada dia i accelerant, aquest baixa vol dir k sacosta a sa terra. per tant ho podem prendre com un MRUA, crec vamos...

Marta Sbert: quan vaig fer el treball en pau tambe me va dir que estaria be posar quan xocaria si anigues amb un MRU, per tant jo l'he posat.

El moviment no és un MRUA, és clar. Però si només comptam els punts sobre la mateixa vertical, s'hi pot acostar una mica i ens pot servir per saber com s'hauria d'accelerar el satèl·lit per xocar amb la terra en 35 dies. Pau · Discussió 18:05 13 feb, 2007 (CET)
Ara he vist l'aportació de na Marta. En tot cas, necessita millores de format i clar, no podeu dir que és un MRU. En tot cas, podeu dir si baixàs a velocitat constant de 8 km/dia. Pau · Discussió 18:09 13 feb, 2007 (CET)

Val ja entenc l'MRUA. Encara que d'aquest tema hi ha molt més que parlar. A veure que vos pereix el de fer un apartat de vocabulari? Per exemple a volant a 12000 peus justament després s'explica el que és el nombre Mach i no té gairé sentit el que podem fer es explicar-ho al vocabulari. --Lvives 19:03 13 feb, 2007 (CET)

Dues coses més

 • El format de l'apartat " Força centrífuga i força de gravetat" necessita mà de metge (com el de "Degradació orbital del satèl·lit rus", vaja)
 • Recordau que vos vaig dir que podíeu calcular l'acceleració centrípeta del simulador amb la fórmula que ha emprat en Lluís? No he vist que ningú hi hagi fet gens de feina ... Pau · Discussió 21:56 13 feb, 2007 (CET)

Organització de l'article

Cada cop l'article comença a tenir més forma i presentar un ordre. Crec, però, que també podriem fer un gran punt que es digues Materials, eines, utilitzats a l'espai. Aqui hi podriem explicar tot el de les motxilles, els guants, el transbordador espacial... --Lvives 22:11 14 feb, 2007 (CET)

Mem, sa formula de MRUA des satèl·lit està malament: una milla són 1.6km no 1.85 Canviau-ho porfa. --Jpascual

Darreres recomanacions

 • Correcció ortogràfica. Dues o tres persones se l'han de llegir TOT SENCER per coregir faltes d'ortografia o mecanografia. I ja vos dic que n'hi ha. Ah, i revisau la puntuació: falten MOLTÍSSIMES comes, per exemple.Si.png Fet!
 • Apartat Space Cowboys#MRU: Molt mal redactat i formatat. No aniria amb un MRU, consideram que el cos no s'accelera en la seva caiguda de 8 km/dia (que són dues coses molt diferents). Ah, i seria més clar si ho féssiu amb unes unitats més grosses (com el cas anterior). En tot cas, s'hauria d'explicar que aquesta suposició no és molt bona, ja que la gravetat terrestre ha d'estar actuant.Si.png Fet!
 • A l'apartat Space Cowboys#Simulador centrífug, ningú m'ha relacionat la velocitat angular amb l'acceleració. Si fa tantes voltes per minut, rebrà una acceleració de tants G. Això és el què volia. Ah, i hi ha una imatge que falta. No sé si la vaig esborrar perquè no l'usàveu. En tot cas, tornau-la a pujar.Si.png Fet!
 • A l'apartat Space Cowboys#Força de gravetat, força centrífuga i acceleració centrípeta, a un lloc vos heu deixat un zero. A més, i MOLT MÉS IMPORTANT, hi ha una errada garrafal de concepte: la velocitat de la nau és la velocitat amb la qual la nau fa voltes a la terra (que deu ser de l'ordre de milers de km/h). No pot ser que aquesta velocitat sigui de 0.092 m/s !!!! Aquesta velocitat és la de caiguda (que no té res a veure). Si sou capaços de calcular o aproximar la velocitat de la nau, podeu deixar l'apartat. Si no, l'haureu d'esborrar.Si.png Fet!
 • Aquest apartat trob que sobra: Space Cowboys#Vestit espacial i motxilla a reacció. S'escapa massa del tema. El que sí que falta és una imatge més clara d'una motxilla d'aquelles, a l'estil de la imatge que deia en Miquel. Si.png Fet!
 • L'apartat Space Cowboys#El punt sense retorn, així com està redactat ara, no aporta gaire cosa. Si no aconseguiu trobar més informació, millor que l'esborreu. Si.png Fet!
 • L'apartat Space Cowboys#Amunt o avall? no està ubicat al lloc més adequat. Si ho feim cronològic, tocaria anar darrera Space Cowboys#Cabina de descompressió, no? Si.png Fet!
 • Les fonts d'informació han d'anar amb una petita descripció. Per exemple: Acceleració centrípeta a la Viquipèdia molt millor que http://ca.wikipedia.org/wiki/Acceleraci%C3%B3_centr%C3%ADpeta. Si.png Fet!
 • Trob que al final del text, heu de posar els vostres noms. No ho vaig fer fer a l'altre i és de justícia que els poseu. Si.png Fet!

Pau · Discussió 16:32 18 feb, 2007 (CET)

Darrers retocs

He canviat totes les pressions del punt del simulador perquè me pareix que no son sinònims pressió i força, si voleu que ho torni a canviar deis-ho.--Mserra 17:23 18 feb, 2007 (CET)

Gent!! estic corregint faltes d'ortografia en tot. Ho dic per què aniré guardant.--Agarcias

marta sbert: una cosa molt molt important és que algu estava escrivint a s'apartat: "Força de gravetat, força centrífuga i acceleració centrípeta" i s'ha aturat en sec, deixant-ho tot a l'aire... s'hauria d'acabar.

Marta Sbert: res, res, deixau-me fer, es q m'he ambullat amb això de que aquest punt continuava amb els subpunts

Agnès ja he corregit totes les faltes que he trobat, fes una última revisió tu perquè segurament me ne deixat alguna i després posa un Fet a dalt!. PS: No entenc que pinta l'imatge aquella del transbordador. --Lvives 17:29 19 feb, 2007 (CET)

Eis, algú sap fer fórmules? Pere, Serra? sinó digau-me com es fan i jo ho canvi. 1 milla= 1.6km!! no 1.85km!.--Jpascual

Pos s'enllaç de cada pàgina personal des wiki a cada membre?. --Lvives 19:39 19 feb, 2007 (CET)

Joana, lo de sa milla esta be! ho acab de mirar a sa wikipeda i diu k x aire son 1,85 km!!!--Pgarau 21:58 19 feb, 2007 (CET)

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines