IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Curiositats

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

2010: The Year We Make Contact

Gravetat · Júpiter · A l'espai · Comunicació · Curiositats


Contingut

Aleksei Leónov

Una de les naus que surt a la pel·lícula, allà on es realitza quasi tota la història, s’anomena Aleksie Leónov, amb honor a Aleksei Arkhípovitx Leónov (Алексе́й Архи́пович Лео́нов), nascut el 30 de maig del 1934. Va ser un cosmonauta de la Unió Soviètica que va realitzar el primer passeig espacial el 18 de març del 1965. La nau que el va portar a l'espai exterior va ser la Vostok 2.[1] El 1953 va ingressar a les forces aèries, i el 1959, sent pilot de combat, va ser entrenat per a viatges espacials. El 1975 va ser comandant de la nau soviètica durant la missió conjunta Apollo-Soiuz.

Aleksei Leónov en un segell de 10 kopeks del 1965.

Cinta de Möbius

Cinta de Möbius

Durant la pel·lícula, per passar d’una nau a l’altre es fa servir un canopi mecànic. Aquest està format per una cinta de Möbius, aquesta és una superfície d'una sola cara i un sol contorn. Té la propietat matemàtica d'ésser reglada, i és tropològicament no orientable. Fou descoberta de manera independent pels matemàtics alemanys August Ferdinand Möbius i Johann Benedict Listing l'any 1858. [2]

Dimensions 1:4:9, Monòlits

Dimensions del monòlit

A la primera pel·lícula apareixen quatre monòlits: un a la Terra, un a la Lluna, un orbitant el planeta Júpiter i el darrer a l'habitació on en David veu el seu futur, just abans de morir. El primer monòlit es descobert per un grup d'homínids i, d'alguna manera, desencadena un canvi considerable en l'evolució, començant per la capacitat d'utilitzar eines manuals. A vegades se'l considera com la figura de Déu, el qual està a tots els llocs. Aquests quatre monòlits són unes enigmàtiques estructures de color negre i de proporcions perfectament matemàtiques (1 x 4 x 9). Això significa que les seves proporcions són el quadrat dels tres primers nombres enters (1x1=1, 2x2=4, 3x3=9). Això vol dir que tant pot fer 1 metre d'amplada per 4 metres de llarg per 9 metres d'ample, o 2 per 8 per 18, i així successivament.

En un instant de la pel·lícula podem mesurar a la pantalla que el monòlit mesura 1.5 cm de llarg i 3.4 cm d'alt (mesura original). Per tant, es veu que es compleix la proporció 4 a 9. Tenint en compte aquestes mesures, suposem que fa 0.4 cm d'amplada, perquè: 1,5·1/4=0.4.

També suposam que l'escala de la imatge respecte a com seria realment és d'1:100 aproximadament, perquè la cadira que apareix a la vora del monòlit mesura 1 cm, i una cadira com aquesta en la realitat fa 1 metre d'alt. Així podem saber que els monòlits mesuren 3.4 metres, ja que: 3.4x100 = 340cm = 3.4m [3]

Referències

  1. Vostok IIAixò és un enllaç a una pàgina web en anglès
  2. MöbiusAixò és un enllaç a una pàgina web en català
  3. 2001: una odissea de l'espaiAixò és un enllaç a una pàgina web en català
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines