IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Coure i àcid nítric

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

En aquesta petita memòria, hi podreu trobar gairebé tota la informació de com fer una experimentació realitzada amb coure i àcid nítric, els materials que necessitau, les parts que heu de seguir, l'equació química ajustada dels reactius que hem emprat i sobretot les precaucions que heu de prendre al realitzar un experiment com aquest.

Material

Els materials necessaris per fer aquest experiment són:

 1. Erlenmeyer: Recipient de vidre, amb coll de con i amb base plana; per a poder realitzar l'experiment en el seu interior.
 2. Espàutla: Objecte de ferro, allargat i semblant a una cullareta que ens servirà per facilitar la introducció del coure dins el recipient.
 3. Vidre de rellotge: Espècie de plat petit de vidre i amb forma del vidre d'un rellotge que ens ajudarà a obtenir la quantitat necessària de coure.
 4. Embut: Objecte de vidre en forma de con i acabat en tub que ens facilitarà la introducció del coure i de l'àcid nítric dins l'erlenmeyer.
 5. Balança: Aparell electrònic que té com utilitat mesurar masses i ens serà de gran ajuda per saber la quantitat de coure precisa que necessitam (aproximadament 2g).

Reactius

 • Coure: És un metall de color vermell terrós, de símbol Cu i nombre atòmic 29.
 • Àcid nítric: Líquid corrosiu, incolor i tòxic. Pot produir cremades greus. S'obté a partir de l'acció de l'àcid sulfúric sobre el nitrat de sodi.

Realització

 1. Primer de tot caldrà tarar el vidre de rellotge on seguidament pesarem el Cu (coure).
 2. Poseu 2 g de Cu al vidre de rellotge.
 3. Dipositeu el Cu al erlenmeyer, després caldrà afegir una mica d'aigua.
 4. Moveu l'erlenmeyer per tal de mesclar, el Cu i l'aigua.
 5. Obriu l'àcid nítric, prenent precaució ja que pot desprendre gasos.
 6. Poseu àcid nítric a l'erlenmeyer on esteu realitzant la reacció química fins que el coure no n'admiti més.
 7. Moveu una mica l'erlenmeyer per tal de mesclar les dues substàncies, es possible que a temperatura ambient els dos reactius no reaccionin, llavors caldrà l'escalfeu una mica amb un fogonet.
 8. Ara ja podeu observar la reacció química, es produeixen òxids de nitrogen i la sal de coure que en un principi la veureu verda a causa dels gasos, després esdevindrà blava. La sal de coure queda dissolta en l'aigua. Durant la reacció caldrà prendre precaució, es recomanable que la dugueu a terme a un lloc ventilat ja que els gasos que desprèn són tòxics, la seva inhalació pot perjudicar la vostra salut.
 9. Si deixau reposar uns quants dies, fins que l'aigua s'evapori completament, obtindreu uns cristalls blaus en forma d'agulla.

La reacció química

Equació química ajustada

El reactiu limitant

Els productes obtinguts

Els productes obtingutsd de l'experiment són:

Òxids de nitrogen---NO2 (gasos vermellosos) Sal de coure --- Na2Cu ( que és blava)

Tipus de reacció

La reacció que hem obtingut tot realitzant aquest experiment, ha estat una reacció exotèrmica ja que quan reaccionen el Cu (coure) amb l'àcid nítric, es desprén s'ha energia en forma de calor. Ho podem comprovar amb la temperatura que agafa l'erlenmeyer.

Hi ha dos tipus de reaccions. Les reaccions exotèrimiques que com hem dit abans, alliberen energia casi sempre en forma de calor i les reaccions endotèrmiques que en comptes d'alliberar energia el que fa és "agafar" energia.Mar Baleta, Marta Far, Francesca Amengual, Raül Olmos, Bernat Llopis i Natàlia Mota

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines