IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Coure i àcid nítric

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

En aquesta petita memòria, hi podreu trobar gairebé tota la informació de com fer una experimentació realitzada amb coure i àcid nítric, els materials que necessitau, les parts que heu de seguir, l'equació química ajustada dels reactius que hem emprat i sobretot les precaucions que heu de prendre al realitzar un experiment com aquest.

Material

Els materials necessaris per fer aquest experiment són:

1-Erlenmeyer: Recipient de vidre, amb coll de con i amb base plana; per a poder realitxar l'experiment en el seu interior.

2-Espàutla: Objecte de ferro, allargat i semblant a una cullareta que ens servirà per facilitar la introducció del coure dins el recipient.

3-Vidre de rellotge: Espècie de plat petit de vidre i amb forma del vidre d'un rellotge que ens ajudarà a obtenir la quantitat necessària de coure.

4-Embut: Objecte de vidre en forma de con i acabat en tu que ens facilitarà la introducció del coure i de l'àcid nítric dins l'erlenmeyer.

5-Balança: Aparell electrònic que té com utilitat mesurar masses i ens serà de gran ajuda per saber la quantitat de coure precisa que necessitam (aproximadament 2g).

Reactius

Coure: Element químic.

Àcid nítric: Líquid corrosiu, incolor i tòxic. Pot produir cremades greus.

Realització

1.Primer de tot caldrà tarar el vidre de rellotge on seguidament pesarem el Cu (coure). 2.Possar 2 g de Cu al vidre de rellotge. 3.Dipositar el Cu al erlenmeyer, després caldrà afegir una mica d'aigua. 4.Movem l'erlenmeyer per tal de mesclar, el Cu i l'aigua. 5.Obrim l'

La reacció química

Equació química ajustada

El reactiu limitant

Els productes obtinguts

Els productes obtingutsd de l'experiment són:

Òxids de nitrogen---NO2 (gasos vermellosos) Sal de coure --- Na2Cu ( que és blava)

Tipus de reacció

La reactció que hem obtingut d'aquest experiment ha estat una reacció exotèrmica ja que en fer contacte el coure amb l'àcid nítric s'ha despres energia en forma de calor.

Hi ha dos tipus de reaccions. Les reaccions exotèrimiques que com hem dit avans allibera energia casi sempre en forma de calor i les reaccions endotèrmiques que en comptes d'alliberar energia el que fa és "agafar" energia.Mar Baleta, Marta Far, Francesca Amengual, Raül Olmos, Bernat Llopis i Natàlia Mota

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines