IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Claustre

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
 • Introducció: Aquesta és una oportunitat per a expandir experiències, i una tendència clara a nivell global. La informàtica ha passat de ser només una assignatura que ensenya a utilitzar un processador de textos o qualsevol altra aplicació per a passar a convertir-se en una eina amb molts més recursos. La tendència actual és dissenyar aplicacions que són més fàcils d'emprar per a l'usuari i que cada vegada fan més coses i són més competitives.
 • Què és un wiki: paraula de Hawai que significa ràpid, i que implica la facilitat amb que podem enllaçar hipertext, i editar i publicar la nostra feina a internet.
 • Avantatges del wiki com a eina pedagògica:
 • Moltes, treball cooperatiu, l'ús de la informàtica com a eina implica un coneixement específic aplicat a un objectiu global basat en la necessitat de l'usuari. Un wiki és un sistema de creació col·laborativa que està demostrat que funciona: en cinc anys, la versió anglesa ja ha arribat al milió d'articles, i la catalana, ja sobrepassa els 30000. La feina de 4t eso, o dels altres cursos també demostra que pot funcionar.
 • És immediat. Permet al mestre observar el treball en procés de creació i no només la feina acabada, donant més opcions de correcció i d'orientació als alumnes. Podem observar com raonen i funcionen, individualment i en grup. És molt creatiu.
 • Llibertat per a corregir, canviar, copiar, distribuir informació nostra o d'un altre (sempre d'acord amb la corresponent llicència), i publicar-ho tot.
 • Compartir els nostres coneixements i assumir les nostres mancances a la vegada que les podem solventar amb l'ajuda dels altres col·laboradors.
 • Desavantatges: Hem de tenir clara la responsabilitat de publicar el nostre treball. Procurar fer el menor nombre d'errors possible, tant de caire gramàtic com de continguts, però també ens hem d'avesar a veure la feina en procés. Quan els nins són petits acceptam faltes perquè aquestes van lligades al procés d'aprenentatge i aquí passa un poc el mateix. Tenir més llibertat implica més responsabilitat també, i això pedagògicament no pot ser dolent.
 • Vandalisme: no és un inconvenient, sinó una realitat. Però és un problema menor. El matawiki ja ha sofert un atac, que va ser localitzat i neutralitzat per l'administrador el mateix dia. Els adminitradors cada dia revisen els canvis realitzats al wiki, ja que tots queden enregistrats, de la mateixa manera que queda enregistrada l'adreça de l'autor. Si detectam una edició estranya, només és qüestió d'un parell de clics per a revertir a la versió anterior a l'atac el projecte. Això ho pot fer qualsevol usuari. A més a més, els administradors podem bloquejar l'adreça IP o l'usuari del vàndal. D'aquesta manera. Si ens vol tornar a molestar, ho haurà de fer des d'un altre ordinador. Evidentment, té més molèsties ell que nosaltres. La viquipèdia és un exemple en aquest sentit.
 • Conclusions: la nostra escola, en la meva opinió, és més que quatre parets. Hem d'abandonar el concepte d'espai físic. Totes les eines que ens permetin deixar la nostra emprenta al món digital, i que donen accés a Mata de Jonc a l'exterior són importants, ja que ens ajuden a arribar a llocs on no podem anar, obrint relacions noves, i ens impliquen en un món de nins i joves cada dia més actius digitalment. La idea és no perdrer-los ara o quan se'n vagin de l'escola, i procurar un espai de trobada que els lligarà al centre sempre que vulguin. La pàgina web de l'escola és el nostre canal principal, de fet és el centre de tot, però pot estar combinada amb altres complements que només la faran més rica i completa. La diversitat és riquesa. Això només es pot assolir amb projectes com el del wiki, o amb espais públics i interactius que resulten entretinguts i dinàmics per la nostra comunitat, com ara fòrums o blogs o qualsevol altra tendència present o futura. Es tracta d'impulsar l'escola cap a l'exterior.

Exemples

Pàgines de control

Relació amb el nostre wiki

El wiki que em fet nosaltres és una web amb el sistema 2.0. Cal destacar el que ens permet el fet de ser d'aquest sistema de pàgines:

 • Podem participar en les pàgines de temes que ens interessen.
 • Podem tractar un tema a una nova pàgina (vegeu la nostra pàgina)
 • Ens permet anar actualitzant dia a dia les diferents pàgines webs.
 • Podem discutir a través de la pestanya de discussió. És el nostre chat.
 • Com que és feina de classe feta en horari lectiu i a casa, ens permet estar en contacte en tot moment amb el professor a fi de resoldre els nostres problemes, de proposar noves idees, etc.
 • És així què, si per exemple feim una feina amb les pautes completament diferents, un altre ens ho pot modificar per a que quedi més bé o ens ho pot informar a la discussió.
 • Per primer cop hem agafat apunts amb ordinador que llavors han quedat publicats a internet.
 • Podem aconsellar o suggerir sobre els nostres gusts rebent una resposta d'aquest consell o suggeriment.
 • Ens facilita molt la feina en grup des de qualsevol ordinador que tengui internet.
 • Podem tenir una pàgina per a cada usuari.
 • Ajuda a esquemetitzar i a estructurar els continguts.
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines