IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Bob Marley

De Matawiki
(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
 
Línia 1: Línia 1:
Aquest artcile serà puclicat recentment
+
Aquest article serà puclicat recentment
  
 
'''BIOGRAFIA DE BOB MARLEY'''
 
'''BIOGRAFIA DE BOB MARLEY'''
Línia 5: Línia 5:
 
[[Imatge:bobby.jpg|left|]]
 
[[Imatge:bobby.jpg|left|]]
  
Robert Nesta Marley, nascut el 6 de febrer de 1945 a Nine Mile, una petita localitat al nord de Jamaica, no podia imaginar que arribaria a convertir-se en un dels mites musicals d'aquest segle. Fill de Cedella Booker, una dona africana establerta a Jamaica de 18 anysm, i de Norval Marley, un capità de l'exèrcit britànic, que es va desentendre del seu fill. A la fi dels anys cinquanta, Robert es va translladar amb la seva mare a Kingston, la capital. Era la ciutat on els habitants de les zones rurals acudien per a millorar la seva situació econòmica.
+
Robert Nesta Marley, nascut el 6 de febrer de 1945 a Nine Mile, una petita localitat al nord de Jamaica, no podia imaginar que arribaria a convertir-se en un dels mites musicals d'aquest segle. Fill de Cedella Booker, una dona africana establerta a Jamaica des dels 18 anys, i de Norval Marley, un capità de l'exèrcit britànic, que es va desentendre del seu fill. A la fi dels anys cinquanta, Robert es va translladar amb la seva mare a Kingston, la capital. Era la ciutat on els habitants de les zones rurals acudien per a millorar la seva situació econòmica.
 
Com la majoria de les famílies rurals, la seva destinació va ser els barris pobres i miserables.  
 
Com la majoria de les famílies rurals, la seva destinació va ser els barris pobres i miserables.  
 
Va tenir una gran influència en la vida de Bob Marley la religió Rastafarí, barreja de profecies bíbliques, filosofia naturista i nacionalisme negre.  
 
Va tenir una gran influència en la vida de Bob Marley la religió Rastafarí, barreja de profecies bíbliques, filosofia naturista i nacionalisme negre.  

Revisió de 21:02, 9 juny 2008

Aquest article serà puclicat recentment

BIOGRAFIA DE BOB MARLEY

Bobby.jpg

Robert Nesta Marley, nascut el 6 de febrer de 1945 a Nine Mile, una petita localitat al nord de Jamaica, no podia imaginar que arribaria a convertir-se en un dels mites musicals d'aquest segle. Fill de Cedella Booker, una dona africana establerta a Jamaica des dels 18 anys, i de Norval Marley, un capità de l'exèrcit britànic, que es va desentendre del seu fill. A la fi dels anys cinquanta, Robert es va translladar amb la seva mare a Kingston, la capital. Era la ciutat on els habitants de les zones rurals acudien per a millorar la seva situació econòmica. Com la majoria de les famílies rurals, la seva destinació va ser els barris pobres i miserables. Va tenir una gran influència en la vida de Bob Marley la religió Rastafarí, barreja de profecies bíbliques, filosofia naturista i nacionalisme negre.

Al 1930 Ras Tafari Makkonen va ser coronat emperador d'Etiòpia, passant a anomenar-se Hailè Selassiè. Segons una antiga profecia, aquest rei allibera a la raça negra del domini blanc. Molts jamaicans, creients en la profecia, el van elegir com el representant de la seva nova religió. Va anar en aquest ambient on Robert va conèixer a Neville O'Riley Livingstone (Bunny) i a Peter McIntosh. Junts van començar a tocar, influenciats per la música de Ray Xerris, Fats Domino, Brook Benton o Curtis Mayfield.Bobby1.jpg

Al 1963 formen un grup, 'Wailing Wailers', llançant un primer single que arribaria al primer lloc de les llistes jamaicanes. Marley es va convertir en un dels primers a escriure cançons sobre els joves delinqüents del ghetto de Kigston. En 1966, Bob Marley es va casar amb Rita Anderson, i es va marxar a viure amb la seva mare uns mesos. Aquesta estava vivint a Estats Units amb el seu nou espòs. Quan va tornar a l’illa, la creença en la religió Rastafari va créixer, reflectint-se en les seves cançons. Amb els seus amics Bunny i Peter, creen un nou grup, 'The Wailers'.

A causa de la 'espiritualitat' que emetien les seves cançons, van tenir problemes per a trobar representants, el que els restà gran part de l'èxit que esperaven. A principis dels setanta, s'alien amb Llig Perry, un productor que revoluciona el seu treball, donant com resultat algunes de les seves millors obres, menjo 'Soul Rebel', 'Small Axe', '400 Years', etc. En 1972, el grup edita el seu primer àlbum, 'Catch a Fire', que va tenir gran èxit, el que va dur a la casa discogràfica a realitzar una gira per Anglaterra i Estats Units.

El 1973 va sortir a la llum el seu nou disc, 'Burnin', amb noves versions dels seus vells temes. El 1975 Bunny i Peter deixen el grup per a dedicar-se a la seva carrera en solitari. Els substituïxen al grup la dona de Bob, Marcia Griffiths i Judy Mowatt. El grup va passar a denominar-se 'Bob Marley & The Wailers'. El 1976 es va publicar 'Rastaman Vibrations', a dalt a les llistes d'èxits i sent considerat com el més clar exponent de les creences de Bob.

El 5 de desembre de 1976, Bob es disposava a fer un concert a Jamaica, com a reivindicació de la pau i els drets dels ciutadans de la seva pàtria. Però uns desconeguts el van atacar abans del concert, encara que sense ferir-lo. Després d'aquest atemptat, Bob Marley abandonà jamaica i es va traslladar a Florida, multiplicant les seves gires per USA, Europa i Àfrica. L'any següent es va editar l'àlbum 'Exodus', que es va convertir en un súper ventes a Anglaterra.

Bobby2.jpg

El 1978, van publicar 'Kaya', un nou èxit amb cançons d'amor i d'homenatge a la marihuana. Després de la publicació del disc 'Babylon By Bus', fruit d'una gira per Europa i Amèrica, Bob va visitar Àfrica, fet que li va inspirar un nou àlbum, 'Survival', homenatge a la pàtria africana. Uns anys mes tard, el 1980 publicà 'Uprising', l'èxit del qual va ser arrasador, propiciant una nova gira europea que va batre tots els rècords d'assistència. AL finalitzar la gira europea, Bob va caure greument malalt de càncer, causat per una ferida que s'havia fet uns anys abans. L’ 11 de maig de 1981 Bob Marley moria a un hospital de Miami als 36 anys. El seu cos va ser translladat a la seva ciutat natal, Nine Mile, on descansa en un mausoleu. AL seu funeral van acudir el primer ministre i altes personalitats del seu país.

web oficial de Bob Marley Aquí podreu trobar música, vídeos i tot el que volgueu saber sobre el rei del reggae.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines