IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Alfred Bernhard Nobel

De Matawiki
Revisió de 09:22, 26 jul 2006; Pau (Discussió | contribucions)
(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Alfred.jpg

Alfred Bernhard Nobel, ( Estocolm 1833- San Remo 1896 ), fou un químic i enginyer suec inventor de la dinamita. En el seu testament, donà tota la seva fortuna per a instituir els Premis Nobel.

Aportacions a la humanitat

La dinamita

Nobel descobrí que quan la nitroglicerina es combina amb una substàndia inèrta i absorbet, com ara la diatomita, esdevé més segura i és una forma molt més convenient de manipular-la. Aquesta barreja fou patentada el 1867amb el nom de dinamita. A partir d'aquell dia la humanitat ja te un explosiu segur.

Els premis nobel

Alfred Bernhard Nobel va establir a un document firmat en el Club Suec-Noruec de París al novembre de 1895 totes les condicions per les quals s'havien d'instaurar cinc premis amb la seva més que considerable herència: de Física, de Química, de Medicina, de Literatura i de Pau (el premi Nobel d'Economia va ser establert posteriorment, l'any 1968 , pel Govern Suec com a proposta del Banc Central de Suècia ) . Segons la tradició,Alfred Nobel tenia tírria cap a les matemàtiques, a causa de una enemistat personal molt forta amb el matemàtic suec Gösta Mittag-Leffler a causa d'un enfrontament de caire sentimental per una dona. Davant aquesta greu mancança de reconeixement internacional, la comunitat científica internacional va decidir l'any 1932 instaurar un premi de matemàtiques amb característiques similars als premis Nobels com a reconeixement del treball d'aquells que fessin contribucions significatives en el camp de les matemàtiques.


Va inventar els premis nobels


ellaços externs

http://gaslaws.galeon.com/Biografies.html

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines