IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Abu Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Abu Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi (Bagdad ?, 780 a 850), matemàtic i astrònom originador dels terme àlgebra i algorisme.

Les seves dades biogràfiques són insegures: Segons l'historiador del seu temps Al-Tabari va nèixer prop de Bagdad, altres fonts el fan originari de Pèrsia cosa que concordaria amb la presumpció que era o havia estat seguidor de la religió persa del Zoroastrisme.

El seu treball científic es va desenvolupar entre els anys 813 i 833 dins de les institucions fundades pel califa Al-Mamun, Casa de la saviesa(dedicada a traduir obres clàssiques) , biblioteca i observatori astronòmic de Bagdad. Gràcies a això es van transmetre a la cultura àrab els coneixements dels clàssics en grec, llatí o sànscrit .

Durant els segles de l'edat mitjana, Alkwarimi va ser la principal font de coneixements matemàtics entre orient i occident.

El tractat d’algebra Hisab al-jabr w'al-muqabala va ser dedicat al califa Al-Mamun. La paraula àlgebra deriva de la part del títol al-jabr.

En aquesta obra, escrita amb finalitats pràctiques de resoldre problemes de repartiment d'herències (molt complicades en el món islàmic) i obres d’enginyeria, es resolen matematicament i aplicant la lògica equacions lineals i quadràtiques.

Alkwarimi ensenya per exemple com multiplicar l’expressió (a + b x) (c + d x) Tot això expressat en paraules ja que la notació simbòlica de la matemàtica actual no s'utilitzava.

De la traducció llatina del segle XII de l'obra sobre càlcul amb nombres hindús anomenada: Algoritmi (transcripció llatina de al-Khwarizmi) de numero indorum deriva la paraula algorisme. En aquesta obra sembla ser el primer en exposar sistemàticament el valor posicional dels nombres en el sistema decimal (inclòs el zero), a partir del sistema de numeració utilitzat a l'Índia.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines