IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

4t d'ESO

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 1: Línia 1:
 +
[[categoria:Feines classe]]
 
Aquesta és una expressió escrita d'anglès que havíem de fer sobre un fet misteriós:
 
Aquesta és una expressió escrita d'anglès que havíem de fer sobre un fet misteriós:
  

Revisió de 13:05, 24 març 2006

Aquesta és una expressió escrita d'anglès que havíem de fer sobre un fet misteriós:

A STRANGE SOUND

This is a true story... One year ago I was in the bed, in my bedroom. I was trying to sleep. The room was dark and cold... My bedroom is near the kitchen. Suddenly, at eleven thirty, I heard a strange sound. The kitchen’s door was opening and closing. I can’t saw it, but I heard it. At twelve o’clock I was hearing this strange sound yet. At first, I don’t feel fear, but then I was really scared. Finally, I slept. I didn’t told it to my parents, because this sound can’t be real, surely I imaginated it. The next two nights, at eleven thirty, while I was trying to sleep I heard this strange sound. The third night I woke up and I opened the bedroom’s door. The kitchen’s door wasn’t moving and the house was quietly. I was in the alley, near my parents’s room. Eventually, I heard this strange sound again! It was my father, he was snoring! After that I returned to my bed and I slept. Now when I hear this strange sound, I know who makes it.

Neus Sureda

Traball de català sobre en currículum vitae i la carta de presentació. Les fotos vendràn més endavant.

Pere Suau

Treball de Geografia i Història sobre una obra d'art. Com ja diu el nom... Tota una obra d'art de treball.

Gh-treball.jpg

Francesc Bassa


Aquest treball es el que he presentat per la recuperació de 3r d'E.S.O. de biologia. El present el forma d'escrit i no escanejat, ja que el tenc fet a ordinador i es recent.


NUTRICIÓ I ALIMENTACIÓ

Joan, podries posar qualque imatge...s'arriba a fer pesat. Gràcies!

Nutrició: La nutrició és el conjunt de funcions que permet incorporar materials a les cèl·lules. Aquestes, en utilitzar-los, n'obtindran l'energia i les substàncies necessàries tant per al manteniment i la renovació de les pròpies estructures cel·lulars com per a la fabricació dels reactius específics de cada tipus de cèl·lula: enzims, hormones, anticossos, fibres, transmissors... L'arribada dels nutrients a les cèl·lules és els resultat finals d'una cadena que comença amb l'alimentació, continua amb la digestió, i vehiculada per la circulació, acaba, a través de la respiració, integrant a cada cèl·lula allò que necessita per viure. Qualsevol dèficit alimentari, digestiu, circulatori o respiratori, reduirà la nutrició cel·lular i per tant dificultarà en primer lloc la producció específica, i per fi la supervivència i la reproducció de les cèl·lules. Així, doncs, la paraula nutrició engloba processos molt diversos com ara: la digestió, l'absorció, l'aprofitament metabòlic i l'excreció de les restes.

Alimentació: L'alimentació és un conjunt d'activitats i processos pels quals prenem els aliments portadors dels nutrients necessaris per al manteniment de la vida del nostre cos. Menjar, però, és pels humans quelcom més que alimentar-se o nodrir-se, ja que al voltant d'aquest fet s'hi barregen una infinitat de factors culturals, hàbits i costums adquirits, condicionaments econòmics i socials, per no anomenar els aspectes purament personals que condicionen en un moment determinat la tria alimentària. Aquestes activitats, les duem a terme d'una manera conscient i voluntària, és per això que, com tot procés voluntari, l'alimentació és susceptible de ser educada. El menjador de l'escola i l'escola són llocs molt adients perquè els escolars siguin educats per a l'adquisició d'uns hàbits alimentaris.


PRINICIPALS GRUPS D’ALIMENTS

Els aliments (animals o plantes) són composts naturals, formats per diverses substàncies. En els aliments, trobem hidrats de carboni, proteïnes i greixos en proporcions diferents. També hi ha vitamines, minerals i aigua, que són indispensables per al funcionament del cos. Aquestes substàncies són els nutrients o principis immediats. Cada nutrient té una funció determinada. Els diversos aliments contenen unes combinacions determinades de nutrients. Segons la composició que tenen, classifiquem els aliments en cinc grups bàsics i principals:

  • Carn, peix i ous: Són aliments que contenen proteïnes. Les proteïnes serveixen per a la formació dels teixits del nostre cos. També podem obtenir-les d'alguns aliments vegetals, com els cereals i els llegums. Les proteïnes animals són més paregudes a les nostres que les que venen dels vegetals. Diem que tenen una qualitat biològica més alta. Això vol dir que són més paregudes a les humanes. La carn és molt rica en proteïnes i en ferro i conté vitamines del grup B. Hi ha també greix en quantitats variables. Això és important si tens el colesterol alt. En canvi, la carn pràcticament no conté hidrats de carboni. La carn de les aus té el greix davall de la pell. El peix té una composició molt pareguda a la de la carn. Té proteïnes i greix però hi ha una diferència important. El greix dels peixos no és perjudicial per a les persones que tenen el colesterol o els triglicèrids massa alts. El peix blau conté més greix que el blanc. La congelació no modifica el valor nutritiu del peix, però els productes pre-cuinats o arrebossats poden contenir hidrats de carboni. Els ous són també d'una composició pareguda. La clara conté proteïnes. El rovell conté també proteïnes, així com ferro, algunes vitamines i greix, sobretot en forma de colesterol. Si tens el colesterol alt, et convé més menjar peix. Pots limitar la carn i els ous i prendre'n només tres o quatre dies per setmana.
  • Llet i derivats: La llet conté hidrats de carboni, proteïnes d'alt valor biològic i greixos. També porta algunes vitamines, A i D, i és d'on obtenim una gran quantitat de calci. És un aliment molt recomanable per a tots, però sobretot per a les persones que necessiten més calci: els nins, les dones embarassades i la gent d'edat avançada. El iogurt té la mateixa composició que la llet. De fet, és llet fermentada i en conserva tot el valor nutritiu. Comprova en l'etiqueta si porta sucre o edulcorants. Els productes desnatats o descremats, conserven la mateixa quantitat de proteïnes i d'hidrats de carboni. La diferència només està en que s'ha eliminat el greix. Són adequats per a les persones que volen perdre pes o tenen el colesterol alt. Els formatges es fan amb llet, però la composició és diferent. El formatge conserva les proteïnes de la llet però no té tants hidrats de carboni i el contingut en greix és més alt. Si tens el colesterol alt, és millor que tries els que tenen un contingut més baix en matèria grassa. Com sempre, hem de mirar les etiquetes per a saber-ho. També hem de recordar que el formatge sol portar sal. Això és important si tens la tensió alta. La nata, la mantega i la crema de llet són aliments que pràcticament només contenen greixos.
  • Cereals, llegums i patates: Són aliments amb un alt contingut d'hidrats de carboni. L'absorció és lenta, és a dir, fan pujar el sucre al cap d'unes hores. El cereals i els llegums tenen una certa quantitat de proteïnes, encara que no és molt gran i no té tant de valor com les que trobem en la carn, el peix i els ous.

Es molt important que calcules les racions ja que la dosi d'insulina depèn dels hidrats de carboni que menges. Els cereals han estat l'aliment principal de la humanitat des de fa milers d'anys. Els més importants són el blat, l'arròs i el panís. Contenen hidrats de carboni i fibra, així com vitamines i minerals. El pa es fa amb farina de blat, sal i aigua. Alguns pans de motlle o panets porten greixos afegits. El pa integral té un contingut més alt en fibra. El pa torrat conté també hidrats de carboni. La pasta es fa també amb farina de blat i conté hidrats de carboni. El pa i la pasta no són productes amb moltes calories, però sovint n'afegim en forma d'oli o de salses amb greix. Amb l'arròs passa igual. Alguns dels plats que fem amb arròs porten molta quantitat d'oli. Els llegums contenen hidrats de carboni i proteïnes. Són rics en fibra i minerals i no tenen greix. Els que més utilitzem són els fesols, les llenties i els cigrons. La patata conté hidrats de carboni i vitamines. No conté greixos. Els aliments rics en hidrats de carboni són la principal font d'energia i la base de la nostra alimentació. Encara que tingues diabetis, n'has de menjar. La quantitat que prenem depèn de les nostres necessitat de calories. Les persones que tenen una gran activitat física necessiten racions més grans. En canvi, si tens excès de pes, et convé limitar-ne el consum.

  • Verdures i hortalisses: Les verdures i les hortalisses són aliments amb molta aigua, fibra i vitamines, especialment la C i la A. Això fa que siguin molt beneficioses per a la salut. També hi trobem minerals, com el potassi, el magnesi i fosfat. Les verdures fresques tenen poc de sodi, de manera que no hi ha problema si tens la tensió alta. En canvi, si estan en conserva sí que contenen sal. És millor rentar-les abans de menjar-ne. Tenen molt poc de sucre. Pots menjar-ne sense necessitat de calcular la quantitat, amb l'excepció de la patata, els pèsols i les faves, que hem de considerar a part, com a aliments rics en hidrats de carboni. Aporten molt poques calories. Si tens excés de pes són un plat molt recomanable. L'alt contingut en fibra fa que les verdures i hortalisses lleven la sensació de fam i eviten el restrenyiment. A més, el consum freqüent de verdures i hortalisses pot protegir de l'aparició d'alguns tipus de càncer. La cocció destrueix moltes vitamines i els minerals es queden a l'aigua. Per això, és recomanable menjar aliments vegetals crus, en forma d'ensalada. Els rovellons i altres bolets contenen molt poca quantitat d'hidrats de carboni.
  • Fruites: Les fruites tenen una composició pareguda a la de les verdures i les hortalisses però hi ha una diferència important: contenen sucres d'absorció ràpida. Per tant, pots menjar-ne, però has de calcular la quantitat que menges. Si en prens massa, el sucre en sang pot augmentar. No totes les fruites porten la mateixa quantitat de sucre. Hi ha diferències prou grans. El meló, el meló de moro i les maduixes contenen poc de sucre si els comparem amb altres fruites. La pera, la poma, la taronja i el préssec contenen una quantitat de sucre intermèdia. El raïm, les cireres i els plàtans tenen molt de sucre. La ració no hauria de passar de 75 grams. Els fruits secs contenen una gran quantitat d'hidrats de carboni. El seu consum hauria de ser molt moderat.


ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA

Una alimentació equilibrada i saludable és aquella que fa possible que la persona tingui un bon estat de salut que li permeti fer o desenvolupar les seves activitats diàries i quotidianes de manera normal, per quedar cobertes totes les seves necessitats nutritives. L'alimentació equilibrada ha de complir els següents requisits: La ració diària d'aliment ha d'aportar els nutrients energètics necessaris per a que l'organisme funcioni correctament, de manera contrària podrien aparèixer símptomes com el cansament, la falta de concentració, l'estat irritable, etc. És precís menjar una gran varietat d'aliments en quantitat suficient i de manera equilibrada per a poder cobrir la quantitat necessaria de glúcids i lípids, proteïnes i vitamines així com d'elements minerals i aigua. Menjar suficients aliments que contenguin farina o fècula i una mica de fibra. És recomanable menjar poc a poc i mastegar bé. Menjar un primer plat, segon plat i postres. No saltar-se cap àpat. És important mantenir un pes estable ja que és signe d'equilibri nutritiu


PRINCIPALS TRANSTORNS ALIMENTÀRIS § Bulímia: La bulímia és la ingesta excessiva d'aliments que després s'intenten compensar amb conductes anòmales com ara vòmits, abús de laxants i diurètics, o dietes restrictives intermitents la qual cosa s'acaba convertint en un costum que modifica la conducta de la persona malalta. La bulímia nerviosa està lligada al sexe femení: un 90-95% de les persones afectades són dones i l'edat d'aparició sol estar entre els 18 i 20 anys, i molts casos provenen d'una anorèxia mal curada.

§ Anorèxia: Les persones amb aquest trastorn es neguen a mantenir el seu cos amb un pes situat dins dels límits de la normalitat, tenen molta por de guanyar pes o d'arribar a ser obeses i estan exageradament preocupades per la seva figura. A més, la valoració que fan de si mateixes com a persones ve determinada per l'opinió sobre el seu cos. L'anorèxia nerviosa està lligada al sexe femení de manera rotunda: un 90-95% de les persones afectades són dones i l'edat sol estar entre els 12 i els 25 anys, i és més freqüent entre els 12 i els 17. L'anorèxia nerviosa està lligada al sexe femení de manera rotunda: un 90-95% de les persones afectades són dones i l'edat sol estar entre els 12 i els 25 anys, i és més freqüent entre els 12 i els 17.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) ha classificat l'anorèxia i la bulímia com a trastorns mentals i del comportament. És una malaltia mental ja que el temor a engreixar-se i la falta d'autocontrol sobre l'alimentació, els sentiments i els pensaments determinen l'estat anímic i mental, que acaben en processos depressius.

Joan Dídac Orell MorenoAquí hi ha una feina de geografia i història sobre Napoleó. Havíem d'explicar la seva personalitat, com era, què li agradava, ...

Napoleo.jpg

Rosa Bautista


Això és una expressió escrita d'anglès on havíem de comparar dues coses, anomenar coses bones i dolentes. Per comparar-les havíem d'utilitzar els connectors següents (mínim 6 o 7 diferents):

Although – encara que

In spite of = Despite(per PresentContinuous) – a pesar que/encara que

Even thought – inclús

Whereas – mentrestant

Furthermore – a més a més

In addition – a més a més

However – tan mateix

On the other hand – per altra banda

Too – també (al final)

As well – també

Also – també (centrat)

And – i

But – però

Both – ... “no només” ...

Though – per donar èmfasi (al final)

What’s more – a més a més

Dog.jpg

Rosa Bautista


Això es una feina d'informàtica, es tractava de manipular una imatge:

Sr. Bush...

Malbush.jpg

Francesc Soler

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines